SELAMAT DATANG KE JALAN BAHAGIA(Semoga kita semua beroleh manfaat dan syafaat dariNya)

Monday, December 15, 2008

Alkesah Cuti Sekolah

Assalamualaikum WBT..

Hmm arini dah 15hb..tinggal setengah bulan je lagi nak abes cuti sekolah.. huhu.. sepanjang cuti ni banyak jugak perkara-perkara yang terjadi.. tapi yang belom terjadi ialah aku lom pegi kursus kawen dan aku BELOM KAWEN ..hehe..

Saat aku menulis ni kaki aku leh kata baru sembuh dari kecederaan tulang kat area buku lali.. sakit gile.. kesnya aritu Jumaat lepas aku gi joging kat seksyen 15 Bangi..kebetulan jumpa ustad Tumon masa ngajar kat Jalan 3 dulu.. dia ajak jalan tapi jalan laju keliling balapan.. huhu.. sejam beb jalan laju tanpa henti.. elok habis dah terasa kat kaki aku ni..menanggung berat yang lebih kot..kasut pun tapak dah haus.. balik umah plak mak aku soh pi kedai gas dah abis.. satu lagi beban aku angkat tong gas sorang2.. so injured lama masa silat dulu kembali.. punah harapan nak joging ari minggu ..nak main futsal la apala..

So arini macam dah baik sepenuhnya kaki aku.. Jumaat malam tu gak gi urut tradisional kat seksyen 15.. melayang rm25..

Minggu lepas gak aku balik kampung..sempena raya haji..best gak hehe.. balik tepeng sekali sekala..semayang raya kat surau Taman Menteri.. makan Yong TauFu tepeng.. syahduuu.. Raya kedua taman aku wat majlis korban.. 4 ekor lembu ditumbangkan.. aku pi gak tolong2..tapi lewatla.. time makan tengah hari dpt tgk muka penduduk Taman Menteri yang rasanya macam dah lama x nampak pun nampak balik.. itulah kelebihan Hari Raya..

Aku nak flashback balik ape yang terjadi sewaktu awal cuti sebagai kenangan di hari tua..hehe.. betul-betul minggu pertama cuti aku n kawan-kawan (faiz, hamizan, dolah dan Arip) gi makan kenduri kawan Kisas dulu kawen. Bakri namanya.. dok kat Felda Gunung Besout, Sungkai.. Alhamdulillah aku sewa kereta kat Kak Aliza dan kami selamat sampai dan makan.. lepastu kami meneruskan perjalanan..jeng jeng jeng.. panjat Cameron Highland beb..hehe.. lama gila dah x pegi.. leh kata hujan sepanjang pejalanan.. Dolah drive dengan jayanya.. sampai atas dalam kol 6 camtu.. tong2 duit sewa hotel kat Brinchang..nama hotel x igt dah.. tapi tengah pekan betoi la..

Sebelum sampai minum teh Bharat dulu.. ajal henset aku rupanya kat cameron.. aku nak restart tp x terstart-start da.. keciwa gila.. camna nak rakamkan suasana atas cameron.. henset aku rosak..sedih beb.. malam tu jalam pasar malam cameron.. pastu makan malam kat kedai tomyam yang ada skrin besar.. tgk livepol main.. pastu tengok Arsenal amin kat bilik hotel..kalah ngan aston vila 2-0.. mmg sedih lagi la..

Pagi Ahad kami sarapan kat food court.. paastu terus gerak pi Ladang Boh..syahdu..sebelum ni x penah datang sini.. orangpun ramai betul.. ingat ke abes dah.. rupanya dolah bawak gi tempat lagi klear.. Gunung Brinchang.. perghh..syahduu.. klac kete mmg hangit la baunye.. dok atas menara Gunung Brinchang sambil dilanggar kabus tebas..sejuk beb walau dah pukul 1 time tu.. sebab hujan mula turun kami pun turunla dari Gunung Brinchang tu.. jalan sebijik macam jalan naik bukit Larut..

Pastu kami gi pasar sebab aku nak beli sayur parent aku pesan.. dah abes shoping terus gi makan kat Tanah Rata n semayang kat masjid atas puncak bukit tu.. brrr sejuknye air.. kami pun menamatkan pejalanan cameron higland balik KL.. sampai singgah semayang kat Masjid Wilayah kat Jalan Duta dalam kol 8..

Pastu minggu pertama cuti jugak aku kena konvo j-QAF.. reherseal Selasa 18/11/2008.. akugi dengan memakai baju melayu itam satu sut macam dalam surat.. hampehja.. 2 3 org ja pakai baju melayu..org lain pakai baju biasa.. maluje..Alhamdulillah dapat jumpa ramai gak..nuat bakaq,nuat pawit, geng2 usuludin dulu.. geng2 maktab.. amin dan bininya husna pun aku jumpa.. petang tu gi amik jubah kat maktab.. rm100 bayar.. elok sampai maktab kete aku wat hal.. aku balik umah dari maktab dengan dada yang bedebar-debar gila takut keta mati tgh jalan.. Alhamdulillah sampai..

19hb aku konvo.. kol 7.45pagi aku betolak dari umah.. ikut PICC sebab tempat konvo kat Perbadanan Putrajaya.. elok sampai trafic light dekat tasik Empangan betul2 keta aku mati dan xleh start.. oo syahdunya.. malangnya.. begitulah kisahnya aku dipagi konvo dengan baju melayu itam satu sut..jubah konvo masih dalam plastik.. aku tau kalau aku tepon sapa mintak tolong antaq gi dewan konvo masih sempat.. tapi aku dah xleh nak feel seronok sebab keta aku rosak.. kontek2 member cikgu Khirrulnizam yang dok desa Pinggiran Putra datang tolong dari awal sampai abes.. dari kol 8 lebih tu sampai dalam kol 3 keta aku siap repair dia dok menemani aku.. Aku doakan Allah permudahkan urusan dia pulak nanti dikemudian hari..

bengkel tepi Azu Maju Desa Pinggiran Putra tu yang kami mintak tolong.. dia mai buat dengan jayanya.. abes 3ratus lebih tukaq koin ngn distributor.. sebab tgk india tu buat cantik ja.. ptg jugak aku atnaq keta aku balik kat bengkel.. wat aircond and overhaul (sbb minyak itam dok kuar bocor selama ni) malam esoknye (Jumaat) aku gi amik ngan Nyol (hamizan).. pergh.. seperti baru.. hehe.. keta aku skrg seperti baru.. ABT9944 seperti baru.. :).. sepanjang minggu ni jugak aku rajin lepak mapley sebab member2 ramai lagi dok ada.. 1 malam tu aku lepak ngan geng2 pahang.. mat akram bagi kad kawen.. naik HILUX tu.. Jengka keta vios baru.. huhu.. syahdu betoi depa ni.. dok jalan2 ngan Syezek sama..

Ari Jumaat 21hb aku naik komuter gi KL.. kat stesen star DAMAI arip omaq atau nama glamer (jo) dah tunggu.. malam tu kami akan ke Kedah nak pi kenduri Mehah kat yan.. aku bersama jo n junid tumpang kete mat yie mamat jqaf kelate.. depa ni semua KUIM dulu.. mula2 gi makan nasik lemak antarabangsa dulu kat Kampung Baru. Pastu meneruskan perjalanan ke Guaq umah Jo.. diringkaskan citer sampai dekat kol 4 pagi umah Jo.. pagi Sabtu tu sarapan dah disediakan oleh mak Jo.. pas sarapan kami gi beli hadiah kat Gurun.. adik Jo ade bisnes basuh keta kat pasaraya Aneka tu.. mat Yie basuh dulu Pesona Putih dia.. balik umah JO then terus gi umah Mehah.. bob dah tunggu kat tepi jalan.. gerak sama-sama..

sampai umah mehah terus makan dulu kat masjid khemah didirikan.. pastu pasangan pengantin datang sembang kat meja kami.. pas makan naik atas rumah sat begambar.. dah nak balik baru Pitman sampai.. lama x jumpa Pitman.. sembang japja pastu terus ke Air Terjun Batu Hampaq.. malangnya ujan lebat.. PitShah ada masalah kereta rosak dan perlu settlekan ngan ayah dia.. so plan aku nak lepak ngan dia terbantut.. aku ikutla geng ni terus pi Perlis sebab Mat Yie nak gi umah keluarga angkat dia kat Kampung Perit, Chuping.. punya ghalit perjalanan terlajak sampai Bukit Kayu Itam..hehe aku beli baju t-Shirt gambar bendera Thailand selai.. pastu meneruskan pejalanan sampai perlis dah pas maghrib.. lepak lama gak.. dah terasa macam keluarga sendiri betapa baiknya depa layan.. kami siap lawan main dart..hehe.. makan memang sampai nak muntah jamu macam-macam.. cadang nak balik awal nak layan bola.. tapi pas dapat laporan arsenal tgh kena ngan stokin city aku mula x semangat balik..

dalam sebelas lebih kami gerak balik umah Jo..sampai lewat gak..pagi Ahad gi sarapan kat pekan..pastu singgah pasar aku beli porsh beg baru.. gi amik gambaq tepi sawah sat n then pi mandi kat batu hampaq yang semalam tak jadi sebab hujan.. perghh.. best..sejuk..syahdu..segar.. adegak peristiwa buruk..nyaris lemas aku..hehe..kena gelak ngan junid n Jo.. hampeh.. balik mak jo dah siap laksa..makan laksa plak.. pas solat baru terasa perut kena pacat..hampeh betoi.. jahanam baju.. mula2 cadang nak gi kenduri kawen hafsah kat pendang.. tapi memang keadaan tak mengizinkan.. so geng Pesona Putih tepaksa tinggalkan aku kat stesen bas Guaq..depa nak pi 2 kenduri kat Penang..rasa besalah gak x dpt pi kenduri hafsah walau dah ada kat kedah.. nak wat camna hidup dalam tumpangan..

PitShah sampai dekat kol 3 ptg..kol 3 ptg tu adala tiket balik KL.. PitShah ajak pi Penang.. naik bas kat sana.. ok la..dah lama x lepak ngan dia.. so kami pi Penang.. beli tiket ada yang gi Kajang kol 9.30 malam.. klear la camtu.. kat guaq tiket pi kajang abes dah.. pastu kami gi kompleks perda..kat Bukit Mertajam kalau x salah.. makan KFC.. jumpa balik geng jo.. makan KFC gak.. aku belanja semua tanda gumbira dapat jalan2 kalini..hehe.. pastu teman Pitshah dia nak beli speaker.. last2 aku pun beli gak yang pakai USB tapi sound leh tahan power.. gi balik stesen bas Bagan.. minum-minum air pastu naik bas.. sampai pagi lepak mamak Hentian Kajang.. kol 6 tepon abah soh datang amik.. tdor jap.. Isnin dan Selasa meeting kat sekolah.. WAJIB hadir.. akupun menyiapkan SKT yang x siap2 tu.. Pas meeting ari Isnin ada jamuan perpisahan cikgu2 pindah kat DAPUR MAS Presint 9..syok gak makan..hehe

Begitulah sedikit alkisah aku menghabiskan cuti sekolah kalini.. dalam cuti gak tolong angkat barang member sekolah aku yang dapat pindah ngajar kat Trengganu kak Suhaila n Faizul..pastu ngan Izman gi jalan2 PKNS makan KFC terbuat kad kredit Bank Rakyat atas pujukan Ummi Kalthum aweq bank Rakyat..kihkih..jalan ngan Izman gak gi Jusco Equin wat kali pertamanya beli penimbang n terbuat kad kredit AEON Bank..donia donia..n terbaru tolong kemas umah sewa sebab Nyol beli banayk perabot kat care4 Alamanda.. beli lamadah tapi barang baru sampai Sabtu baruni.. Sofa, Rak TV yang panjang, set meja makan untuk 4 orang, meja coffee.. huhu..nak nikah dah mamat ni hehe...malm kemas2 tu tengok arsenal kat tv besaq Nyol Arsenal seri ngn boro 1-1.. sengal betui sekarang..

hmm okla..rasanya dalam tulisan akuni sikitpun xdak citer pi dating ke apeke.. bagus gak akuni.. hehe.. NO WOMAN NO CRY tau.. :p .. lenkali aku pos lagi.. panjang nye kisah kalini hehe..

2 comments:

Anonymous said...

khas utk sapa baca blog ni

doktor said...

try baca n hayati
http://www.rahsialangsing.com/