SELAMAT DATANG KE JALAN BAHAGIA(Semoga kita semua beroleh manfaat dan syafaat dariNya)

Sunday, October 30, 2016

Aiman superhero sukan sekolah 2016

Best kan tajuk posting kalini? hehe.. khas buat anakku yang berumur 4 tahun 2016 ni..

Aiman amat sibuk dalam kejohanan Sukan 2016 sekolah saya. Dari hari sebelum dia berikrar depan ibu bapanya nak berlari dengan abang dan kakak katanya.. Apa yang sibuk? saya share sikit gambar Aiman sebagai kenangan hehe.. dengan bos pon ada tau..

 sibuk nak tolong Uncle mus
 Kena dukung ngan abang Syakir
 Kena kejar ngan Uncle Aus
 with mama
 Guru Besau menyaksikan Aiman main golf kon
 Ramai peminat cuba mengacau Aiman
 Kon tak semestinya tidak boleh alih
 atlit hampir ke garisan penamat
 Ya Allah..Aiman lari 200meter (1pusingan padang) dan berjaya habiskan larian sambil pegang baton hijau dengan sokongan dan sorakan semua yang hadir.. bangga mak ayahnya sekejap (malu pon ade gak)
 Berjaya menamatkan larian..terharu..tengoklah reaksi penonton tu..
dahaga..terus cari air selepas semua dah tenang..

tak cukup gambar..nah video beberapa puluh meter terakhir larian Aiman yang sempat saya record..mula -mula tak rekod sebab ingat dia lari main-main je..perghh.. sorakan pun leh tahan padunya..hehe
video

Ok lah..selit gambar-gambar lain sikit..sempena hari Sukan. Semoga bila Aiman dah sekolah nanti dia berjaya mencapai kejayaan juga seperti ayahnya dan ibunya hehe. Papa n Mama sayang Aiman sangat-sangat..

SUKAN SKPP16(2) 2016- 16 OKTOBER 2016









-TAMAT-

Oktober 2016..macam macam cerita

Bismillahi al-Rahman al-Rahim..

Oktober tahun ni leh kata ada kaitan ngan lagu tragedi oktober gak la.. dengan kena bayar macam-macam tunggakan (salah siapa kalau nama dia tunggakan?) huhu.. Indah water kena pow 200 lebih.. Orang buat gate belakang rumah kena pow 120.. Cukai pintu setahun 411++.. tapi sebab lambat bayaq dia beranak jadi 460++..ambik hang..

Yang agak tak puas hati bil TNB..Bil bulan 9 tak datang..tiba-tiba bulan 10 kena bayar untuk 2 bulan. Saya pernah buat tanya  di whatapp group jalan 7 taman saya pasal bil ni.. Ada seorang hamba Allah ni macam perli lak cakap "bil tak sampai lagi kami suka..tak payahla bayar" ..Aduii..punya mangkaq jawapan.. Masa bila bil TNB leh jadi tak payah bayar?dia hantar bil ke..tak hantar bil ke..nah kena dekat 200 sebab caj dia tu untuk kiraan 62 hari.. kalau bil tepat setiap bulan leh la bajet dalam 100 je untuk letrik..maklum la rumah xde aircond..

Bil Syabas 10++ je dan astrok 150++.. habis gaji buat bayaq bil ja..haha.. Namun Alhamdulillah Mama ada bagi sedikit sumbangan bulan ni. Leh la tampung mana yang patut.Sebab tu la bulan ni walau berpeluh leh lagi di laplap..tak macam bulan lain hehe..TQ abah mama.

Perkara paling tragedi dalam bulan ini ialah peristiwa tanganku terbelah terkena kaca. Terkena pintu almari. 6 oktober. Isteri saya bergegas bawa ke Hospital Putrajaya. Xray Alhamdulillah xde kaca dalam luka. Lama juga tunggu nak kena jahit.

Ini gambar sehari selepas jahit sebab malam jahit tak tahu nak kena balut.ambik gamabr ni masa cuci luka di Klinik Desa Dengkil. 6 jahitan sahaja.


Ini gambar seminggu kemudian 12 Oktober selepas buka jahitan. Buka di Klinik Presint 18. Tak bercantum lagi sebenarnya. Agak risau dan tak lena tidur.

Sekarang Alhamdulillah luka dah bercantum tapi jari manis masih belum pulih sepenuhnya..MAsih kebas kebas dan kadang kadang sakit.Saya merakamkan jutaan terima kasih buat semua pihak yang terlibat dalam rawatan saya.. En Tarmizi di Hospital Putrajaya yang tolong jahit tangan. Nurse2 Klinik Dengkil dan Klinik 1 Malaysia Bandar Baru Salak Tinggi. Mr Calvin (kalau x silap) dan kawan2 di Klinik Presint 18 yang tolong cuci luka dan buka jahitan. Nak kira kalau gi swasta beratus jugak ni dari jahit sampai luka sembuh. Alhamdulillah ada kemudahan. 

Sepanjang cedera ni ada hari Sukan Negara..(dalam MC so x datang)..siap ada PM, KJ , Chong Wei kat Putrajaya..huhu..sambutan hari kanak-kanak.. yang paling dasyat Sukan Sekolah.. Tuhan je tahu bila tangan cedera macam ni tengah ada tugasan berat.. Maafkan daku rakan-rakan sejawat dan bosku.. 

Antara lain surat rasmi naik pangkat dah diterima..CC cakap gaji bulan 11 dah hantar..so paling awal gaji bulan 12 dapat gaji baru huhu..harapnya.. apapun Alhamdulillah.. dalam bajet 2016 minggu lepas PM umum bonus 500 dapat bulan Januari dan guru-guru dapat tablet..Syukur lagii..

Yang lain kita sambung kemudian..Nak layan bola final Kedah vs Selangor.. Rumah kat Dengkil takan nak sokong Kedah? hehe.. Salam

Friday, September 09, 2016

GRED 44

Alhamdulillah..

Setelah 8 tahun dalam perkhidmatan, pelbagai rintangan dihadapi.. Akhirnya setelah check web naik pangkat, saya telah lulus naik gred dari DG41 ke DG44 secara Time Based berasaskan kecemerlangan. Syukur. Berkuatkuasa 1 Ogos 2016. Tarikh boleh semak kat web 5 September 2016.. Saya check 6 September 2016 lepas balik jaga UPSR hari kedua.

Pertamanya sebab dapat bertahan selama 8 tahun. Pejam celik pejam celik..stress la apala..huuuiii.. Keduanya memang dugaan ekonomi yang agak besar. Walaupun tau perubahan gaji tu mesti akan ambik masa berbulan-bulan lagi macam orang nak bersalin pulak hehe..

Semua tau..sistem guru ni guna sistem 8863.. nak sampai ke gred 54. Semoga ada rezeki untuk terus naik gred dan dipanjangkan umur. Thank you semua yang berada disisi yang sentiasa menyokong. Nanti kita cerita hal lain pulak. Wassalam

Tuesday, August 30, 2016

Coretan Petang Petang Sebelum Merdeka ke 59

Bismillah..

Salam Kemerdekaan ke 59..

Sekadar tunggu isteri settle kerja..sempat mencoret dulu kot.. nak tulis pasal duit boleh kot hehe..

Gaji baru keluar 25 Ogos 2016.. kemana halatuju wang tersebut? Bila dipikir-pikir.. tadi baru settle bayar bil tnb, air dan astro.. tnb 99.55.. air rm10.. astro 150.. kat situ saja dah dekat 300 ratus..

Baru keluar gaji jugak terus gi isi minyak full biasanya.. bantai isi dua2 kereta..dekat 120 gak le.. fuhh.. belum masuk duit pengasuh anak, bayar telefon,bil kad kredit dan lain-lain.. Sekarang tambah lagi satu keperluan lak iaitu touch n go sejak depa boikot guna tunai.,huhu..

Kos balik Bentong kalau guna Mex dari Putrajaya :

Putrajaya- Jalan Tun Razak 5.50
Pastu highway apetah yang keluar ikut hotel Flamingo tu 2.00 kalau x silap..
Tol Gombak - 6.00
Tol Bentong - 3.50..
Yang boleh buat jimat sikitpun kalau tak guna Mex..guna jalan Sungai Besi (2.00) atau tol Plus keluar ikut Serdang (1.60) ..

So cuti raya haji ni pelan nak balik kampung di Terengganu...pertama kali nak guna LPT 2 yang dah kena cas..seram sejuk lak rasa..

Semoga ada rezeki dapat Baiah yang dah kena pantau aritu walau ada slack sikit..dan rezeki rezeki lain seperti tetiba orang baling duit dari langit or sebagainya haha.. itu sahaja lah coretan saya untuk bab ini..Ada satu lagi tajuk nak tulis pasal ke Jelebu baru-baru ni..tenangkan pikiran jap..zaasss..

Wassalam..

Tuesday, August 16, 2016

Raya 2016 part 2

Alhamdulillah ada kesempatan untuk sambung balik menaip

Selepas balik dari kampung dah mula buzy dengan persediaan kedatangan Nazir Baiah dan SBT yang katanya akan datang bila-bila masa selepas cuti Raya.

Namun dalam dok buzy sempat juga beraya rumah member-member dan sedara mara.


Beraya rumah kak Zainah Abu Bakar..

Perkara paling tak disangka mak mertua yang kurang sihat dah lama tak jalan jauh tetiba setuju nak datang rumah kami dengan abang ipar. 


Minggu seterusnya beraya rumah kak Rosita pulak yang menjamu makanan feveret..kambing dan seangkatan dengannya.. hehe

 Kambing

 Bersama Pegawai Jabatan Pendidikan Fendi Rozaimi
Bersama tuan rumah

Kemudian kami juga diziarah oleh adik Ipar. Dahla datang bawa durian yang banyak. Best hehe.


Ada banyak lagi kenangan beraya namun ada yang tak sempat ambik gambar sebab kamera takde bateri dan lain-lain. Antaranya gi beraya rumah pak ngah Aiman, rumah Pak andak Aiman dan lain-lain lagi.

Penutup Raya boleh disimpulkan dengan sambutan Raya Peringkat Sekolah yang agak meriah dengan Ayam golek, kuah kacang, roti jala, kfc dan macam-macam lagi..

 berkumpul pagi

 Dhuha on. bukan solat raya ya hehe

 ayam golek

 Banyaknya air

 Tahun enam

 Raya raya

 Happy makan durian

 Bersama mantan GB Puan Nik Sabariah
 Legend

Persembahan Guru Last sekali

 Bersama buah hatiku di sekolah


Aksi guru beramai-ramai begambar atas pentas..tapi tak semua ada

Sama seperti ayat sebelum ni.. Gambar banyak lagi tapi dalam whatsapp. Masih belum transfer rupanya hehe. Malas betul. Saya akhiri tajuk raya ini dengan gambar kami 3 beranak. Wassalam.


RAYA 2016 (TAMAT)

Wednesday, August 10, 2016

Raya 2016 part 1

Alhamdulillah..berakhir sudah Syawal 1437 Hijrah..maknanya dah tak beraya kat mana dah. So bolehla saya buat kesimpulan untuk Syawal kali ini.

Kebetulan Syawal kalini dapat cuti seminggu. Yang kurang bestnya cuma Raya jatuh pada hari Rabu..So cuti jadi terhad. So balik Bentong dan sempat berpuasa beberapa hari. Kebetulan Hafiz pun cuti awal juga.. meriah la jugak rumah abah Bentong. Sehari sebelum raya memang sibuk masak memasak rendang, kuah kacang. Tu gambar abang ipar tengah merendang ayam.

Malam raya dimeriahkan dengan ke masjid bertakbir raya, sebelumtu berbuka puasa beramai-ramai. Abang Ipar Kuantan pun balik. Malam main mercun sikit. 

Jadi pada satu Syawal pergi ke Masjid menunaikan solat Sunat AidilFitri, dengar khutbah. Naik satu kereta je dengan Abah, Hafiz dan isterinya.. My wife tak dapat pergi sebab hero belum bangun dan dalam masa sama tengokkan mak yang tak sihat tu.

Pas Balik solat raya baru kejutkan hero dan siapkan. baru nak bersarapan

Begambar dulu. 
Aiman bersarapan dengan atok


Selepas tu sesi bersalam-salaman. Gambar kat whatapp pulak. Belum transfer hehe. Raya di rumah saja. Tak pergi mana-mana pun. Malam buat sambutan Hari Jadi Aiman pulak.




Selepas tu main mercun anjuran Pak Cu Aiman. Begitulah kisah Raya pertama. Kemas -kemas untuk balik Perak pula esoknya. 

Perjalanan ke Perak pada Hari Raya kedua diganggu dengan jem jem yang dah boleh diagak. Sampai pun dah malam. Abang saya dan keluarganya dah sampai terlebih dahulu. 

Raya ketiga ada even besar kat Tapah. Berkongsi kereta dengan along. Ada sepupu pergi merisik.. Sedikit gambar sebagai penarik.





Pas balik singgah ke mapley Vanggey pulak. Tapi family saya dan abang je. Pak Sedare Terengganu dan anaknya tidur rumah. Jalan leh tahan jem.



Raya Keempat dah bertolak balik semula dan bermulalah semula kehidupan nak menghadapi Nazir SBT dan Baiah. Nanti kita sambung part 2 sebab banyak gambar lagi nak share.