SELAMAT DATANG KE JALAN BAHAGIA(Semoga kita semua beroleh manfaat dan syafaat dariNya)

Tuesday, July 26, 2011

Ramadhan kian menjelma

Assalamualaikum WBT...
Saat-saat yang dinanti oleh kita telahpun hampir tiba..hanya dalam tempoh tak sampai seminggu kita semua kaum muslimin dan muslimat akan menyambut bulan Ramadhan yang mulia.. bulan yang tibanya disambut dengan hati gembira dan perginya ditangisi oleh golongan ulamak-ulamak sejati.. hmm sudah sampai tahap itukah kita?

Firstly sesiapa yang belum habis ganti puasa tu..cepat-cepatla settlekan hehe.. Apa sebenarnya kelebihan berpuasa? Bolehkah kita merungkaikan kelebihan puasa ini kalau kita tak belajar sekalipun? Sebenarnya tujuan puasa adalah untuk melatih nafsu kita yang mara membara..ganas sungguh..kena tahan nafsu makan, nafsu minum, nafsu merokok, nafsu seks dan sebagainya..

Sepatutnya bermulanya Ramadhan menjadi permulaan kepada umat manusia mengawal manisnyaisi makanan dan minuman yang selalu masuk ke dalam badan.. bulan Ramadhan sepatutnya menjadi bulan 'berubat' yang paling mujarab!!.. Malangnya semenjak rakyat2 sekarang dah kaya..teknologi makin canggih.. mausia menjadi semakin gemuk.. termasuklah saya.. hehe

Makanan? Fuh macam-macam pilihan.. minuman? fuh satu x cukup...solat tarawikh? dulu sembahyang kat surau kampung..panas.. sekarang cari surau ada aircond..pastu dah boleh pilih surau mana imam baca sedap..surau mana habis cepat..surau mana habis lambat.. kalau surau yang ada tazkirah tu dah sure malas nak pi takut lambat balik..kelakar bila pikirkan..

Bila dah mampu rumah nak masuk aircond..sejuk..(rumah saya tak pasang aircond yeee) panas kat luar sikitpon x rasa.. kalau kat ofis punyala jaga takut terkena cahaya matahari walaupun sikit..takut kulit kecutkan bulan puasa heheh... nak bagi habis masa kalau zaman dulu2 baca Quran kasi khatam satu Quran sepanjang Ramadhan..tapi zaman la ni bukak dvd yang syok2..kejapje masa bejalan.. itulah realiti dunia.. kalau main game pon masa berlalu kejapje x sedar.. suka la sangat bila time berbuka dah dekat :)..

So saya mengajak diri sendiri dan para pembaca yang berkongsi pengalaman di blog ini supaya kita membetulkan niat dan menjadikan bulan Ramadhan ni adalah faktor kita menyihatkan semula tubuh badan yang dah selalu sumbat dengan macam-macam ni.. menghilangkan stress-stress dengan membanyakkan baca Al-Quran dan berzikir..dah banyak sangat cakap..apa salahnya diam sekejap satu bulan..dah banyak sangat berbelanja..apa salahnya berjimat sekali dalam setahun.. berat dah naik banyak..apa salahnya turungkan sepuluh 20 kilo kalini..ada berani? hehe..InsyaAllah.. Jumpa lagi

No comments: