SELAMAT DATANG KE JALAN BAHAGIA(Semoga kita semua beroleh manfaat dan syafaat dariNya)

Wednesday, September 05, 2012

Majlis Akikah Aiman

Bismillah ar-rahman ar-rahim

Alhamdulillah tuhan kuatkan lagi diri hambaNya ini untuk terus menjalankan tugas sebagai khalifah di muka bumi. Dengan ada sedikit kelapangan masa ini, ingin saya coretkan sedikit tentang peristiwa majlis Akikah buat putera pertama saya dan isteri. Majlis berlangsung pada 25 Ogos 2012 (Sabtu) bertempat di kampung atuk neneknya di Bentong, Pahang.

Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar bermula seawal 9.30 pagi dengan kumpulan marhaban bersarapan di perkarangan rumah. Kelam kabut juga si mamanya menyiapkan Aiman. Buaian yang disewa juga sudah tersergam indah. Cantik. Dalam jam 10 marhabah dimulakan.. sungguh mendayu-dayu..mujurlah Anakku yang kurang sihat tak pula meragam sepanjang qasidah didendangkan..

Majlis bercukur juga berjalan dengan lancar dan terasa sebak di dada bila kukucup anakku.. seorang lagi hamba Allah yang amat kami ternanti-nantikan.. comel, kiut, memakai baju melayu kecil warna kuning.. oh my son..Kesemua adik beradik yang hadir mengambil kesempatan untuk 'menyembelih' sedikit rambut Aiman. Mak Tok dan Tok Wan yang tiba lewat sikit dari Putrajaya pun sempat juga lah buat benda penting tu untuk satu majlis Akikah.(nenek)(dedi)(Atuk)(PakLong)(Tok Wan)(Mak Tok)(Pak Ngah)(Pak Lang)(Mak De)(Pak Chu)(Mak Ngah)(Pak Andak)(Mak Lang)(Tahlil)(Selepas Majlis)(Jamuan Kambing 2 ekor :p )hmm..kurang pandai pulak nak buat tulisan bawah gambar.. camne jadi camtulah yek.. nak edit pon tak berapa reti hehe.. So begitulah kisahnye Majlis Akikah Ahmad Faiq Aiman yang agak meriah.. Aiman sendiri boleh baca blog ni bila dia dewasa nanti dan tengok gambar siapa yang potong rambut dia masa masih baby hehe.. Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya.. Semoga anakku menjadi anak yang baik, yang soleh dan menurut agama Islam dengan sebaiknya.. Semoga Allah berkati keluarga kami dan menambah lagi ahli keluarga kami di masa akan datang.. Terima kasih kepada yang hadir dan yang tak dapat hadir mohon doakan kesejahteraan kami semua.. Aaaamin.. Wassalam.

No comments: