SELAMAT DATANG KE JALAN BAHAGIA(Semoga kita semua beroleh manfaat dan syafaat dariNya)

Thursday, April 25, 2013

April 2013

Bismillahi Rahmani Rahim..
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Sudah agak lama tak update blog.. jadi ambil masa sikit petang ni untuk menulis sedikit. Harini gaji.. Alhamdulillah.. tapi tak dapat nak cucuk duit sebab tengok beratur panjang dan mesin ATM Maybank di kebanyakan tempat Offline.. entah apa masalahnya. Memang dah jadi tabiat manusia. Suka cucuk duit pada hari gaji. Kadang-kadang tertanya-tanya..semua orang duit gaji dalam bank habis clear ke? hehe.. kalau ada balance for sure la cucuk duit semalam lebih baik.. So andaian ku rakyat Malaysia ada yang balance akaun bank adalah kosong menjelang hari gaji ..mungkin termasuk saya sebab saya pun nak cucuk duit hari ini haha..

Isu semasa terkini tak lain dan tak bukan ialah Pilihan Raya Umum yang bakal menjelma pada 5 Mei 2013.. Tengok kempen semakin hangat.. Saya tak minat sanagt nak tunjuk saya sokong apa.. tengok kawan-kawan ramai pro BN dan ramai juga Pro PR.. Dah undi itu rahsia..biarlah ia menjadi rahsia bagi saya. hehe.. Siapa yang menang dialah yang jadi bos. Kat Putrajaya kempen nampak sengit. Nak dijadikan peristiwa bersejarah ialah tempat penamaan calon dekat sangat dengan rumah. Bila dengar sorakan manusia saya terjaga daripada tidur.. Tengok bawah penuh dengan manusia.. hehe.. Rumah tingkat atas.. so clear jugaklah tengok apa-apa peristiwa yang terjadi kat bawah rumah.. Kalau dulu-dulu selalu nampak bunga api..kalini nampak manusia pulak.

Kat tempat kerja pula makin bercambah-cambah kerja.. tak tahu lah apa penangannya.. Macam tak habis-habus kerja. Sampaikan kadang-kadang bila nak buat kerja 'sebenar' iaitu mengajar dah takde mood..dah letih..dah jadi panas..kesian pula kat budak-budak. Ni Peperiksaan Pertengahan Tahun dah dekat (7 Mei kalau berubah tarikh). Lagi nak pulun kejar silibus. Sempat hias kelas sikit-sikit. Nama termasuk dalam AJK Taman SPBT.. Mampu tolong yang termampu sajalah.. Stor Sukan sendiri masih tunggang langgang. Semoga menang. Sekejapje dah masuk bulan April.. Takut pulak rasanya.

Baru-baru ni saya telah delete akaun facebook saya yang bernama "ustad Uskutt" . Tindakan ini diambil sebab kecewa dengan sikap manusia yang suka berfikiran negatif dan mengambil kesempatan di atas kelemahan orang lain. Ternyata dikalangan orang yang saya anggap sebagai kawan dan percaya terdapat juga yang suka menjadi pemecah belah. Jika terlihat sesuatu kelemahan adakah wajar kita memburukkan kawan kita. Saya bukanlah jenis ego dan sombong. Sesetengah orang dikutuk dan dikeji kerana sikapnya yang ego, suka menyusahkan orang dan macam-macam lagi. Saya bukan jenis macam tu. Tapi diperlakukan begitu. Adakah kemanisan mulut saya yang seratus kali memuji orang dengan ikhlas terus dianggap sebagai mulut racun hanya kerana satu perkara? Hubungan saya dengan seorang kawan telah tercalar. Status facebook yang tidak ditujukan kepadanya membuatkan dia terasa sangat-sangat sebab mungkin mengambil pandangan kawan-kawannya yang juga kawan-kawan saya.. Tak ada faedah langsung bergaduh ni kawan-kawan.

Justeru saya ambil keputusan delete akaun itu dan create akaun baru menggunakan nama sebenar. Mungkin kawan-kawan lebih mengenali saya dengan nama sebenar. Nama Ustad Uskutt adalah nama untuk kawan-kawan ketawa..kutuk-kutuk dan sebagainya.. Harapnya manusia-manusia ini sedar erti nama manusia supaya tidak sewenangnya memburukkan nama manusia. Buangkanlah sikap perkauman, sikap menjadi pemecah belah seperti batu api, sikap nak menjatuhkan orang.. well..saya dengan pentadbir tak lah sekamcing cikgu-cikgu lain yang nampak kamcing dengan pentadbir.. tapi saya buat kerja saya kerana Allah. Harap tak ada yang nak memburukkan saya dan isteri walaupun kami di sekolah yang sama. Sekali lagi saya menegaskan..tiada faedahnya memburukkan orang yang tak bersifat ego dan penting diri sendiri. Hanya diri sendiri yang rugi.

Baiklah..macam dah meleret.. nama FB saya sekarang ialah Firdaus Ashraf. Sapa saja yang sudi berkawan dengan ikhlas saya tak ada masalah. Tapi kalau ada niat tak baik lupakan sajalah.. Janganlah lupa Allah Maha Mengetahui..Allah Maha Besar..

Mengenai anak saya pula, Aiman sudah semakin lasak.. gigi dah ada 7 batang.. dah 2 kali jatuh katil.. hehe.. Saya berdoa agar Aiman menjadi anak yang kuat dan sihat sentiasa. Sekarang dia ada kat rumah.. Atok dan Nenek Bentong datang sejak Selasa. Jadi tak hantar umah pengasuh. Kesian Aiman dapat mak ayah kerja cikgu tapi kerja Ofis Hour.. Minggu ni sekolah sampai Sabtu.. Yang ganti Raya Cina haritu. Masa yang sama kena pergi pelancaran Guru Muda Putrajaya.. BAru Minggu lepas dengar ceramah pasal Guru Muda jugak.. Nasiblah sebab saya ni masih muda hehehe.. ..Ok lah.. Entry ditamatkan di sini.. cuaca agak dingin.. boleh katakan hujan lebat setiap petang.. Musim-musin nak pilihan raya ni jadi musin hujan pulak.. Saya doakan sesiapa yang membaca blog saya ini sihat sejahtera, panjang umur, dimurahkan rezeki serta diampunkan dosa-dosa anda.. Amin ya Rabbal Alamin.. Wassalam

Maas Salamah wa Ilal Liqo'

No comments: