SELAMAT DATANG KE JALAN BAHAGIA(Semoga kita semua beroleh manfaat dan syafaat dariNya)

Tuesday, December 14, 2010

hijrah kita 1432h

Assalamualaikum wbt...
Bukan nak cakap banyak atau pandai2 cakap.. tapi sempena hijrah 1432 ni rasa semangat nak menulis sikit pasal hijrah diri..berkobar-kobar rasanya..walau dah beberapa hari berlalu..tapi masih belum terlambat lagi kan..

Hijrah tu maksud mudahnya ialah pindah.. dari 1 tempat ke tempat lain.. cuma boleh kita pusing sikit maksud dia..hijrah tu guna untuk pelbagai kegunaan.. semacam perangai kita..kelakuan kita..tabiat kita ibadah kita dan lain lain.. bila kita ubah perangai lama dari kurang elok menjadi lebih elok.. tentunya itu adalah hijrah jugak..kat sini ada sikit suggestion yang kita leh hijrahkan mengenai diri kita dan masyarakat :)

1. dari banyak mengumpat kepada banyak baca quran
2. dari lewat solat kepada cepat tunai solat
3. dari banyak suka amik tau hal orang + pula nambah2 cerita yang buruk2 kepada suka mendoakan kebaikan kepada manusia lain
4.dari banyak boros kepada menyimpan ditempat yang dihalalkan syarak...
5. dari banyak berkhayal kepada banyak beristighfar...
6. dari ketagih facebook kepada siapkan kerja2 tertunggak..
7. dari makan banyak kepada banyak bersenam dan berdiet...
8. menguruskan kemarahan dengan baik
9. mengamalkan gaya hidup yang berhemah kepada semua mkahluk ciptaan Allah..
10. membantu rakan2 yang lemah supaya sama hebat seperti kita.
dan lain-lain lagi...

Jika kita hebat..kita xkan menyimpan kehebatan kita untuk kegunaan sendiri dan berlagak sombong dengan kelebihan itu kerana lama-kelamaan kehebatan kita itu akan lapuk ditinggal zaman..jika kita hebat..kita akan berkongsi kehebatan kita dan sentiasa bermotivasi untuk mencipta idea2 baru supaya menjadi lebih hebat... jika ingin menjadi lagenda.. buatlah seperti seorang lagenda.. jika ingin menjadi kera sumbang.. buatlah seperti gaya kera..alaa..orik tu.. cerita Duyung :)

Yang pasti kena tanam misi dan visi yang lebih best sebab suasana alam pekerjaan akan jadi lebih mencabar dan lebih hebat serta persaingan yang sihat menjadikan kita tak mahu ketinggalan..semoga sama-sama kita dapat berhijrah ke arah kebaikan..bukan kearah ketidak baikan..

Maas Salamah Wa Ilal Liqo' :)

1 Malaysia 1 Ummah..

2 comments:

Anonymous said...

sama2 hijrah arah kebaikan :)

-zul

Anonymous said...

tahniah dgn hujjah dari Arieyo shbt baik...apa pun kini hijjrah yg bermaksud berpindah sudah xberlaku, namun apa yg perlu dihijjarah adalah dari sudut pemikiran daripada anasir tidak elok memenuhi ruang media2 yg byk memeningkan kepala manusia apa pun buat kerja ikut cara Islam perintahkan supaya semua yang tercatat dlm Diari Hisab dijaga oleh Malaikat semuanya baik belaka..